Διευκρινίσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Αναλυτικές οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τις περιπτώσεις αναγκαστικών μειώσεων και για τις αποζημιώσεις

Διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων που ισχύουν αυτή τη στιγμή και για το πώς υπολογίζονται, κατά περίπτωση, οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων παρέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αναλυτική εγκύκλιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της. Παράλληλα, η Ομοσπονδία αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις ενοικιαστών που δηλώνουν ψευδώς δικαιούχοι μειώσεων ενοικίων χωρίς να είναι δυνατό να ελεγχθούν από το Δημόσιο, καθώς και περιπτώσεις ενοικιαστών οι οποίοι δηλώνουν καθυστερημένα ότι δικαιούνται τις μειώσεις ενοικίων και έτσι ζημιώνουν διπλά τους ιδιοκτήτες: όχι μόνο τους στερούν μέρος του ενοικίου αλλά γίνονται αιτία οι ιδιοκτήτες να μην προλαβαίνουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών λόγω μείωσης ενοικίων (δηλώσεις Covid) και να χάνουν τις αποζημιώσεις τους από το κράτος.

Αναλυτικά, η ΠΟΜΙΔΑ με την εγκύκλιο που εξέδωσε διευκρινίζει τα εξής:

Α. Μείωση μισθωμάτων μηνός Ιανουαρίου 2021: Τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες:

* Μείωση 100%: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021. Στις κατηγορίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Για τις επιχειρήσεις όλων αυτών των περιπτώσεων, η μείωση των ενοικίων τον Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80%. Συνεπώς, οι επιχειρηματίες-μισθωτές που υπάγονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

* Μείωση 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

* Μηδενική μείωση: Δεν προβλέπεται καμία μείωση:

α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.

β) Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Β. Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων: Αρχικά η αποζημίωση είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Η αποζημίωση αυξήθηκε πλέον, καθώς ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου και θα φτάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% στις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και δικαιούνται έκπτωσης 100% στο ενοίκιο Ιανουαρίου. Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του 2021.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και τον Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Αναγκαίες παρεμβάσεις

Κύριο πρόβλημα για τους εκμισθωτές παραμένει, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους, ο οποίος παραμένει μακρός παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, η απέραντη περιπτωσιολογία και η ανάγκη πλήρους ελέγχου της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων των ποσών που δικαιούνται από τις μειώσεις μισθωμάτων (οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν) καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων μισθωμάτων και δηλώσεων Covid, ώστε να σμικρυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της υποβολής της δήλωσης Covid και της καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εκμισθωτές:

* Ανάρτηση από ΑΑΔΕ των αναλυτικών λογαριασμών μείωσης και των συμψηφισμών που αναγνώρισε σε κάθε φορολογούμενο.

* Νέα προθεσμία δήλωσης όλων των αδήλωτων μειώσεων λόγω καθυστερημένης δήλωσης του μισθωτή προς τον εκμισθωτή.

* Νέα προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων που έχουν απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο.

* Νέα προθεσμία διόρθωσης λαθών δηλώσεων βάσει μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

* Νέα διαδικασία και προθεσμία διόρθωσης μισθωτηρίων και τροποποιήσεων.

* Αυτόματη ταξινόμηση δηλώσεων μισθωτηρίων και Covid στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ βάσει αριθμού παροχής ρεύματος ή επώνυμο μισθωτή.

* Άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων Covid με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης Covid χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωση του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και συνεπώς αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων Covid, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner