Υποχρεωτικά εγγράφονται στο ΓΕΜΗ τα τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με το έγγραφο 4054/24.9.2018 της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, απαντώντας στον ΣΕΤΚΕ σχετικά με την υποχρέωση ή μη εγγραφής επιχειρήσεων του Κλάδου (τουριστικών καταλυμάτων) στο ΓΕΜΗ, δίνονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

→ Ο νόμος 4308/2014, που κατατάσσει τις οντότητες σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, αφορά στα Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα και στην υποχρέωση των εταιρικών επιχειρήσεων για σύνταξη των Χρηματοοικονομικών καταστάσεων (ισολογισμών κλπ), υποχρέωση την οποία δεν έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις. Συνεπώς ο νόμος αυτός δεν ρυθμίζει, δεν αφορά, ούτε σχετίζεται με την υποχρέωση για την εγγραφή ή μη κάποιας επιχειρηματικής οντότητας (εταιρικής και ατομικής) στο Γ.Ε.ΜΗ..

→ Οι υπόχρεοι καταχώρισης (εγγραφής) στο Γ.Ε.ΜΗ., ορίζονται στο άρθρο 1 του νόμου 3419/2005 όπως ισχύει και μέσα στους υπόχρεους αυτούς είναι α) «τα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις), που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή», β) «Η ένωση προσώπων……..και κάθε εμπορική εταιρεία …κλπ». και

→ Οι επιχειρήσεις του Κλάδου (τουριστικών καταλυμάτων), ανεξαρτήτως νομικής μορφής, ασκούν εμπορική δραστηριότητα (μίσθωση επαγγελματικής στέγης και παροχή υπηρεσιών) σύμφωνα με το νόμο, όπως προκύπτει και από το έγγραφο 97333/23.9.2015 του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού / Γ.Γ.Ε. & Π.Κ / Διεύθυνση Εταιρειών & Γ.Ε.ΜΗ..

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σαφές οι εν λόγω επιχειρήσεις (είτε ατομικές, είτε εταιρικές) εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕΜΗ.

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner