Υψηλή κερδοφορία και μείωση οφειλών αναμένει η ΔΕΗ το 2018

Σημαντικά κέρδη θα καταγράψει το 2018 η ΔΕΗ, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική μείωση των οφειλών προς την επιχείρηση, παρά την εμφάνιση νέας κατηγορίας στρατηγικών κακοπληρωτών. Τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας (Μελίτης).

Ενημερώνοντας χθες την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε ότι η ΔΕΗ θα καταγράψει σημαντικά κέρδη το 2018, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει «εύρωστη» παρά τα περσινά προβλήματα ρευστότητας. «Θέλω να σας δώσω την είδηση ότι το 2018 θα γράψουμε χωρίς τις ΥΚΩ σημαντικά κέρδη και όλα αυτά έχοντας κάνει την έκπτωση του 15% και έχοντας απορροφήσει επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ» ανέφερε στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι καταγράφονται θετικές τάσεις και στο πεδίο των οφειλών προς τη ΔΕΗ, παρά την ύπαρξη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ειδικότερα, σημείωσε, ότι στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου οι οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε, όμως, ότι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι οφειλές των λεγόμενων «τελικών καταναλωτών». Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο καταναλωτών, οι οποίοι οφείλουν χρήματα στη ΔΕΗ και αλλάζουν ΑΦΜ για να μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλους παρόχους, παρακάμπτοντας έτσι τη νομοθεσία, που απαιτεί εξόφληση χρεών πριν από τη μετακίνηση σε άλλη εταιρεία. «Αυτό έχει εκτινάξει τα χρέη των τελικών πελατών περίπου στα 200 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Παναγιωτάκης και σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιλαμβάνεται πλέον και η ΡΑΕ.

Πώληση ΑΔΜΗΕ
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι τα καθαρά κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ μετά και από τους φόρους που θα καταβάλει φέτος η ΔΕΗ και «μαζί με τη μείωση του κεφαλαίου που έγινε και εισέπραξε η ΔΕΗ άλλα 93 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν το όφελος της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ, έτσι όπως έγινε ο υποχρεωτικός, από την Ε.Ε., ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε.

Τα λιγνιτικά
Σε παρέμβασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη Φλώρινας. Προανήγγειλε ότι το νομοσχέδια θα περιλαμβάνει: α) ρυθμίσεις για το πώς θα γίνεται η απόσχιση των Μονάδων, β) διατάξεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η διαφάνεια και ένα ικανό αντίτιμο για την αξία των μονάδων και γ) προβλέψεις για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα θα γίνει η διασύνδεση των Κυκλάδων Α’ και ότι σε έναν χρόνο θα τελειώσει το μεγάλο έργο της Πελοποννήσου. Επίσης το 2019-2020 θα γίνουν διαδοχικές διασυνδέσεις και σε άλλα προγράμματα.

Ο κ. Σταθάκης κάλεσε επίσης τη Ν.Δ. να αναιρέσει τις κακές της προβλέψεις «ότι δεν θα έχει ρεύμα η Ελλάδα» και της καταλόγισε «μόνιμη καταστροφολογία». Νωρίτερα ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας είχε επισημάνει ότι το μέλλον της ΔΕΗ είναι πάρα πολύ σκοτεινό και εξέφρασε την ανησυχία του για «σειρά από black out» τα επόμενα δύο χρόνια.

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner