IFRS 15 Έσοδα από Συμβάσεις με πελάτες

Το νέο πρότυπο έχει εφαρμογή για περιόδους που ξεκινούν την ή μετά την 1/1/2018 και έρχεται να αντικαταστήσει το ΔΛΠ 18 «Έσοδα», το ΔΛΠ 11 «Κατασκευαστικές Συμβάσεις», καθώς και σχετικές διερμηνείες οι οποίες αφορούν στα έσοδα.
Σκοπός του προτύπου είναι να καθορίσει τις αρχές τις οποίες εφαρμόζει μία οντότητα σχετικά με τη φύση, το ποσό, το χρόνο και την αβεβαιότητα του εσόδου, καθώς και των ταμειακών ροών, οι οποίες προέρχονται από μία σύμβαση με τον πελάτη.
Επιδιώκει δηλαδή να ξεκαθαρίσει τις αρχές αναγνώρισης των εσόδων και να αναπτύξει ένα κοινό πρότυπο αναγνώρισης εσόδων, τόσο σύμφωνα με τα IFRS, όσο και με τα US GAAP, στο οποίο δεν θα υπάρχουν οι ασυνέπειες και αδυναμίες των προηγούμενων προτύπων και θα παρέχει ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο αναγνώρισης εσόδων, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα συγκρισιμότητας μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κλάδων και αγορών.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και στις περιπτώσεις των εταιρειών που η αναγνώριση ή η επιμέτρη του εσόδου δεν επιφέρει αλλαγές, παρ’ όλα αυτά τροποποιείται η μθοδολογία με την οποία τεκμηριώνεται η αναγνώριση του εσόδου.
Έτσι, σύμφωνα με το ΔΛΠ 15 μία οντότητα αναγνωρίζει το έσοδο προκειμένου να απεικονίσει την παράδοση αγαθών ή υπηρεσιών στον πελάτη σε ένα ποσό το οποίο αντικατοπτρίζει το αντίτιμο, το οποίο η εταιρεία προσδοκά να λάβει, σε αντάλλαγμα αυτών των αγαθών ή υπηρεσιών.
Για την αναγνώριση του εσόδου σύμφωνα με το ΔΛΠ 15 η οντότητα ακολουθεί τα ακόλουθα πέντε βήματα:
1. Αναγνώριση των συμβάσεων με τους πελάτες
2. Αναγνώριση των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων (performance obligations). Οι αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις, είναι οι δεσμεύσεις σε μία σύμβαση να παραδόσεις στον πελάτη αγαθά ή υπηρεσίες οι οποίες είναι διακριτές.
3. Καθορισμός της τιμής. Η τιμή της συναλλαγής είναι το ποσό το οποίο η εταιρεία προσδοκά να δικαιούται, σε αντάλλαγμα της μεταβίβασης των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία έχει δεσμευτεί στον πελάτη να παρέχει. Εάν στη σύμβαση προβλέπεται ένα μεταβλητό ποσό, τότε η εταιρεία θα πρέπει να εκτιμήσει το ποσό το οποίο προσδοκά να δικαιούται σε αντάλλαγμα της μεταβίβασης των αγαθών ή υπηρεσιών στον πελάτη.
4. Επιμερισμός του τιμήματος πώλησης στις αναληφθείσες υποχρεώσεις στη βάση της εξατομικευμένης τιμής για κάθε διακριτό αγαθό ή υπηρεσία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση.
5. Αναγνώριση εσόδου όταν η εταιρεία ικανοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις (όταν ο πελάτης αποκτά έλεγχο πάνω στο αγαθό ή την υπηρεσία). Μία συμβατική υποχρέωση μπορεί να ικανοποιηθεί σε μία δεδομένη στιγμή (συνήθως για υποχρεώσεις που αφορούν σε μεταβίβαση αγαθών στον πελάτη) ή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα (συνήθως για υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών σε πελάτη). Για τις υποχρεώσεις που ικανοποιούνται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, η εταιρεία θα πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη μεθοδολογική προσέγγιση για τον τρόπο υπολογισμού της εξέλιξης της εργασίας, προκειμένου να καθορίσει και την αναλογία του εσόδου που θα αναγνωριστεί κατά τη διάρκεια της παροχής της υπηρεσίας.

Το ΔΛΠ 15 θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις εταιρείες, καθώς καλύπτει τα έσοδα από όλες τις συμβάσεις πελατών, εκτός από τα έσοδα από χρηματοδοτικές μισθώσεις, χρηματοοικονομικά προϊόντα και ασφαλιστικά συμβόλαια.

Έλενα Αγγελοπούλου

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner