Ποιες τράπεζες θα δίνουν δάνεια για το «Εξοικονομώ ΙΙ»

Δέκα εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες θα «εμπλακούν» στη χρηματοδότηση-δανειοδότηση των δικαιούχων του νέου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον (Εξοικονομώ ΙΙ), καθώς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) αποδέχθηκε τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, στη βάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε.

Ήδη από χθες τις ενημέρωσε με επιστολές να προσέλθουν για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων συνεργασίας.

Αν και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη η λήψη δανείου όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο, η συμμετοχή των τραπεζών είναι επιβεβλημένη, αφού το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση συνεπενδυτικών ταμείων, που θα παρέχουν δάνεια σε όσους δικαιούχους τα αιτηθούν. Στο πλαίσιο των συνεπενδυτικών ταμείων, το ΕΤΕΑΝ θα συνεισφέρει το 33,33% των πόρων και ο πιστωτικός φορέας το υπόλοιπο 66,67%.

Πλέον, με την αναμενόμενη εντός των επόμενων ημερών υπογραφή των συμβάσεων, πραγματοποιείται ακόμη ένα βήμα για την ενεργοποίηση του προγράμματος. Τα επόμενα βήματα είναι η διαμόρφωση του τελικού οδηγού εφαρμογής και η έγκριση των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο Εξοικονομώ ΙΙ είναι οι εξής:

1. Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,69%

2. Τράπεζα Αττικής

3. Eurobank Ergasias

4. Εθνική Τράπεζα

5. Τράπεζα Πειραιώς

6. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

7. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

8. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

9. Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

10. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/τελικού ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από μία ειδική online πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί με την έναρξη του προγράμματος. Από την ίδια πλατφόρμα θα μπορεί επίσης στην πορεία κάθε ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα, όπως επίσης και να επιλέξει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, πριν από την online διαδικασία, θα πρέπει να προηγηθεί η επίσκεψη από ενεργειακό επιθεωρητή για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την επιλογή των παρεμβάσεων που θα επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επισκεφθεί την πύλη για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα παραπάνω δεδομένα, τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων, όπως και τα οικονομικά του στοιχεία. Για τη συμπλήρωση της φόρμας μπορεί να χρησιμοποιεί σύμβουλο έργων.

Αν γίνει δεκτή η ένταξή του, τότε θα δεσμεύεται το αντίστοιχο ποσό επιχορήγησης, ενώ στην περίπτωση που επιλέξει τραπεζικό δανεισμό, έπειτα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, θα μπορεί να εκταμιεύσει ως προκαταβολή έως και το 70% του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό, όπως και η επιχορήγηση, θα αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την έκδοση του δεύτερου ΠΕΑ που θα αποδεικνύει πως επιτεύχθηκε ο στόχος, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί πρώτα ο συνολικός έλεγχος.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Πηγή :euro2day

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner