Έσοδα από «μαύρη» εργασία για το 50% των εργαζομένων

Ένας στους δύο εργαζόμενους έχει λάβει αμοιβή από εργοδότη χωρίς να την έχει δηλώσει, 8 στους 10 Έλληνες έχουν αγοράσει το τελευταίο 12μηνο αγαθά που πιστεύουν ότι ενσωματώνουν αδήλωτη εργασία (το 54% από επιχειρήσεις και το 38% από γνωστούς και οικογένεια) και ένας στους τέσσερις έχει εργαστεί αδήλωτα σε επιχείρηση το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Το μέσο έσοδο από αδήλωτη εργασία σε διάστημα ενός έτους για τους άντρες φτάνει στα 2.200 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες στα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ.

Οι υπηρεσίες – «πρωταθλητές» στην αδήλωτη εργασία είναι οι οικιακές εργασίες, οι ανακαινίσεις, η κηπουρική, η υγειονομική περίθαλψη και φύλαξη ηλικιωμένων, η φύλαξη παιδιών, η διδασκαλία, η αγορά αγροτικών προϊόντων και οι επισκευές αυτοκινήτων. Εκτεταμένη είναι η αδήλωτη εργασία στην εστίαση, στη διδασκαλία, τις πωλήσεις αγαθών, τη φύλαξη παιδιών και τον καθαρισμό και τις επισκευές κατοικιών και αυτοκινήτων.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το 15% των εργαζομένων απασχολείται χωρίς επίσημη γραπτή σύμβαση και άλλο ένα 11,7% απασχολείται απλήρωτα για οικογενειακή επιχείρηση.

«Ο παράγοντας που ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα δεν είναι απλά το γεγονός ότι οι φόροι είναι ιδιαίτερα υψηλοί και προοδευτικοί, αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι ψηλοί φόροι και εισφορές δεν είναι ανταποδοτικοί, ή τουλάχιστον δεν αξιολογούνται από το κοινωνικό σύνολο ως τέτοιοι», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Που κυμαίνεται η παραβατικότητα

Παραβατικές είναι μία στις 10 επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής, καθώς δεν δηλώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούν ή τους δηλώνουν ως εκ περιτροπής απασχολούμενους, ενώ εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Σε 1.667 ελέγχους που διενήργησαν μεικτά συνεργεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ το διάστημα από 1/5/2017 έως 30/9/2017, διαπιστώθηκαν 452 παραβάσεις.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε κλάδους που επιδεικνύουν υψηλή παραβατικότητα (όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας) και αφορούσαν 9.025 εργαζόμενους. Από το σύνολο των μισθωτών, εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%, αδήλωτοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι και μερικώς δηλωμένοι 638 εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.187.726,1 ευρώ.

Κατά τον επανέλεγχο (που έγινε τον Σεπτέμβριο) το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.

Αυτό που διαπίστωσαν τα ελεγκτικά συνεργεία είναι η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στην μερικώς αδήλωτη και στην ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία.

Το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο έχει εντείνει τους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγής, προσφέροντας οικονομικό κίνητρο στους ελεγκτές ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 10.500 ευρώ περίπου για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner