Μοσκοβισί: Να κλείσει η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας – Δεν μπορώ να αποκλείσω 4ο μνημόνιο

Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα τέταρτου μνημονίου ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Για το ζήτημα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% για την περίοδο από το 2019 και μετά δήλωσε ότι «δεν θέλω να αναλαμβάνω δεσμεύσεις», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το μνημόνιο και θα δούμε τι θα γίνει μετά.

Για το χρέος

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του έτους, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup» τόνισε παράλληλα.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται μεταξύ 2,5% και 3% για το 2017 και σημείωσε ότι «η χώρα κινείται προς τα μπροστά». «Ήρθε η ώρα να ισχυροποιήσουμε την προοπτική ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Λιτότητα

«Η λιτότητα δεν είναι ποτέ πρόθεσή μου» εξήγησε και υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία υπέφερε από ανισορροπία». «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν – και είναι – απαραίτητες» συνέχισε, στέλνοντας μήνυμα για «σοβαρότητα» και «συνέχιση της προσπάθειας».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τέλος, έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη» έσπευσε να προσθέσει.

Πηγή.imerisia.gr

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner