Λήγει αύριο η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Λήγει αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι, που σύμφωνα με την εκκαθάριση των εισφορών του 2017 έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο», μπορούν να το συμψηφίσουν με τις τρέχουσες εισφορές. Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ακόμη και με την εισφορά Μαρτίου 2018, η εμπρόθεσμη πληρωμή της οποίας λήγει στις 18 Μαΐου, μπορούν να συμψηφίσουν το πιστωτικό υπόλοιπό τους όσοι ασφαλισμένοι έχουν επιστροφές από τις εισφορές του 2017.

Η επιλογή συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με τρέχουσες εισφορές, σύμφωνα με τον ενιαίο φορέα, διασφαλίζει και αποτρέπει ενδεχόμενη κατάσχεσή του έναντι οφειλών προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Και αυτό γιατί το ποσό της επιστροφής δεν είναι ακατάσχετο.

Βάσει των προβλεπομένων, αν το ποσό είναι μικρότερο των 50 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα. Αν είναι μεγαλύτερο των 50,01 ευρώ πρέπει να ζητήσει ο ασφαλισμένος τον συμψηφισμό με αίτησή του, η οποία πρέπει να υποβληθεί έως 31/5/2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ, ή στις αρμόδιες υπηρεσίες μη μισθωτών. Αν ο ασφαλισμένος αφήσει την προθεσμία αυτή να παρέλθει χωρίς να υποβάλει αίτηση, το πιστωτικό υπόλοιπο θα εμφανιστεί στον τραπεζικό του λογαριασμό (για τη δήλωση ΙΒΑΝ υπάρχει ηλεκτρονική υπηρεσία στο www.efka.gov.gr).

Να σημειωθεί ότι βάσει της εκκαθάρισης, επιστροφές από τους 1.155.534 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους – επιστήμονες και αγρότες που δεν έχουν άλλη παράλληλη απασχόληση, το 23,7% αυτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο, το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά και κατά συνέπεια θα πρέπει να του επιστραφούν χρήματα, ενώ το 22,1% των μη μισθωτών, ήτοι 255.333 ασφαλισμένοι, έχει κάνει μερικές καταβολές και κατά συνέπεια οφείλει μέσα σε 5 μήνες, με ισόποσες δόσεις να εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του 2017, παράλληλα με τις τρέχουσες καταβολές.

 

Πηγή: Καθημερινή

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner