Σε πέντε δόσεις η πληρωμή των εκκαθαριστικών του ΕΦΚΑ

Έφτασαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ σε 1.155.534 ασφαλισμένους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό σε πέντε δόσεις. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αφορά μόνο όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ασκούσαν αποκλειστικά Επιχειρηματική ή Αγροτική Δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου και η πέμπτη και τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.
Για όσους δικαιούνται επιστροφή, προβλέπεται ότι το ποσό ως 50 ευρώ δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται.

Όσοι δικαιούνται επιστροφή από 50,01 ευρώ και πάνω θα δουν το ποσό αυτό στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως το τέλος Ιουνίου. Εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα με όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο.

Σε διευκρινίσεις για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των μη μισθωτών προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που ασκούσαν αποκλειστικά επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού 1.155.534 ειδοποιητήρια εκκαθάρισης, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες (παράλληλη μισθωτή απασχόληση, αμειβόμενος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) παρ. 9 αρ. 39 Ν. 4387/2016).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η εκκαθάριση αποτελεί σύνθετο έργο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με ενέργειες υπηρεσιών και φορέων εντός και εκτός του ΕΦΚΑ. Για την υλοποίησή του, απαιτήθηκε μελέτη, σχεδιασμός, ανάπτυξη νέων και τροποποίηση των υφιστάμενων μηχανογραφικών εφαρμογών, εμπλουτισμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα και δημιουργία νέων υπηρεσιών, που θα αποτελέσουν τη βάση επί της οποίας θα πραγματοποιείται εφεξής η ετήσια εκκαθάριση».

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, να ενημερωθούν, μέσω του «ενημερωτικού σημειώματος εκκαθάρισης» και των συχνών ερωτήσεων.

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner