Οι προκλήσεις πριν και μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο

Την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών, ασχολούνται με την κατάρτιση του σχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας του οποίου βασικό ζητούμενο θα είναι η ανάπτυξη, ο προβληματισμός για το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα την επόμενη μέρα από την λήξη του τρίτου Μνημονίου είναι ιδιαίτερα έντονος.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα των δανειστών οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν αρχίσει πλέον και προετοιμάζονται ότι το νέο πλαίσιο μόνο χαλαρό δεν μπορεί να είναι και θα συνοδεύεται από σφιχτή εποπτεία, δεσμεύσεις και όρους για το ελληνικό χρέος.

Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Αθήνα δεν θα μπορεί να διεκδικεί και να λαμβάνει κανένα από τα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζουν όρο τον οποίο θα συμπεριλάβουν στο κείμενο της συμφωνίας που θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή του Ιουλίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές με τον οποίο η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται για την συνέχιση τους.

Θα δεσμεύεται επίσης ότι δεν πρόκειται να ξηλώσει κανένα από τα προηγούμενα προαπαιτούμενα μέτρα που προωθήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια και θα τηρεί την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ανάπτυξη και ο κίνδυνος να είναι πρόσκαιρη και όχι βιώσιμη θεωρείται νούμερο ένα πρόκληση για τους δανειστές.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε βιώσιμο δρόμο και αυτές είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αύξηση των επενδύσεων μέσα από ένα φορολογικό πλαίσιο που θα είναι φιλικό προς τους επενδυτές, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και ο εκσυγχρονισμός κρατικής μηχανής. Ανησυχία υπάρχει για τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών από τα οποία θα φανεί αν θα προκύψουν νέες ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες. Επίσης αν η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ακόμη και αν αυτές είναι νευρικές είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό θέμα.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια ανάμεσα σε αυτές είναι η έγκαιρη υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν ιδανική στιγμή για να ολοκληρωθεί είναι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Άλλωστε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου με στόχο να υπάρξει staff level agreement ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι 12 προκλήσεις
Τα μεγάλα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφορούν:

Πριν τη λήξη του τρίτου Μνημονίου

Εξωτερικές εξελίξεις
Stress test τραπεζών
88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης
Πλήρη εφαρμογή προνομοθετημέτων μέτρων. Μετά το ΔΝΤ και κράτη μέλη θέτουν μετ΄επιτάσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περικοπή του αφορολόγητου από το 2019 αντί από το 2020.
Αναπροσαρμογή αντικειμενικών τιμών
Ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας
Διορισμός διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο τομέα
Ενεργοποίηση προγράμματος του ΔΝΤ

Μετά τη λήξη του προγράμματος

Ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων /Κίνδυνος αναστροφής μνημονιακών μεταρρυθμίσεων
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα/ πλαίσιο εποπτείας
Προεκλογική χαλάρωση. Οι πιο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με τις αποτελεσματικότητα του δημοσίου, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μη εφαρμογής από την κρατική μηχανή ειδικά σε προεκλογική περίοδο
Βιώσιμη ανάπτυξη. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια τα 4 πιο σημαντικά βήματα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αύξηση των επενδύσεων, ο εκσυγχρονισμός κρατικής μηχανής.

 

Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner