Κοντά σε συμφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό Υπ. Οικoνομικών και φορείς αγοράς

H καθιέρωση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής όσο και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται θετικό έδαφος για την προώθηση του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος θα ονομασθεί «ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός» ή εναλλακτικά «τροφοδότης λογαριασμός».
Η πρόταση της ΕΣΕΕ αφορά στη δημιουργία ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και προμηθευτές.
Σε αυτόν τον λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνουν, στο σύνολό του ή σε ένα ποσοστό (π.χ 80%) κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας όμως την ομαλή ροή εσόδων από νέες οφειλές.
Η πρόταση των εμπόρων έχει αποσταλεί και στους δανειστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη και στην πρόσφατη συνάντηση Τσακαλώτου- Σταθάκη- Χουλιαράκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Πέραν του κ. Αλεξιάδη ο οποίος είχε βάλει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, θετικός εμφανίστηκε – αναφέρουν πηγές της ΕΣΕΕ- και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης κατά την τελευταία τους συνάντηση.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε και ειδική μελέτη της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους , καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των 100 δόσεων , με τον εμπορικό κόσμο να ζητά δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής τους προηγούμενους μήνες , ή εξαιτίας λαθών.
Η ΕΣΕΕ ζητά τη δημιουργία μιας επιτροπής στα πρότυπα της αντίστοιχης του ΟΑΕΕ προκειμένου να επανεξετάζει τις περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας έχασαν τη ρύθμιση.
Πηγή: Taxheaven
Αναζήτηση Άρθρων
Βασική Κατηγορία
Yποκατηγορίες
Έτος
Αναζήτηση με Λέξη
ΕΣΠΑ Banner Αφίσα ESPA Banner